Az Instagramon elkezdtem egy 21 napos hatóanyag kihívást és ma eszembe jutott, hogy itt ugyan miért nem teszem közzé :)?

Fontos mindennapra: írományaim forrása a kozmetikai tanulmányaim során összegyűjtött jegyzet, bármi más hozzátevődik ehhez, a mondat végén jelölöm. A szavazások során javasolt hatóanyagokat, ötleteket, a napok folyamán hasznosítom 🙂

Hatóanyag kihívás 1.nap
Meg sem lepődöm, hogy a legtöbben a retinolról szeretnétek olvasni. Amit mindenki tud róla az az, hogy az anti-aging terén ő a szupersztár. Most meg fogjuk nézni, hogy miért is szupersztár, illetve még azt is, hogy mire működik még (teljesség igénye nélkül)?!
Sokféle „retinollal” találkoztok az összetevők között, először ezeket próbálom felhasználói szinten tisztázni. A retinoidok egy gyűjtőnév amibe beletartozik az a két „csapat”, akiket most be fogok nektek mutatni: retinolsav és retinol. Ők mindannyian A-vitamin származékok, tehát retinoidok. A retinolsav az istencsászár minden „retin” szót tartalmazó hatóanyag között. Ő tud lényegében sejtszinten kommunikálni, aktív hatóanyag. Sejtszinten kommunikál, azaz többek között, a lusta, vagy már kollagént egyáltalán nem termelő sejteket arra ösztönzi, hogy dolgozzanak. Lényegében ő az egyetlen az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal által elfogadott és igazolt anti-aging hatóanyag. Na ezek után nem kell a keresőt felütni és a C-vitamin tartalék mellé minden retinolsavas készítményt berendelni így home office alatt, egyébként nem is tudnátok (itthon). Lényegében egy elég erős cucc, pont emiatt vényköteles, szóval nem is tudtok rendelni :). A sejtösztönző hatása mellett a bazális rétegben (ő a hámréteg legalsó rétege – szerintem kellene erről is egy poszt, mi is a bőr) serkenti az ottlevő bőrsejtek osztódását, ezáltal serkenti a bőr felső rétegének megújulási folyamatát (forrás: beautyforum.hu). Ez mit fog eredményezni? Simább, élettel telibb bőrt, kevesebb barázdát. A mesébe illő történet itt véget is ér, ugyanis erőssége miatt gyakorta előfordul irritáció, hámlás, bőrszárazság. Ez is indokolja a vénykötelességét, bőrgyógyász ezen tünetek kezelésére is kellene, hogy írjon nektek termékeket. A mese egyik kellemes pontja viszont, hogy éppen a sejtmegújító hatása miatt az egyik LEGJOBB hatóanyag az akné kezelésére, valamint a pigmentfoltokra is. De továbbra is ezt a fajtát csak vényre tudjátok beszerezni. De ez a poszt meg sem született volna, ha csak ennyire szélsőséges dolgokat tudnék nektek írni róla. Azért kellett ez a felvezetés, hogy megértsétek a hatásmechanizmusát ennek a csodának. Hála a mai technológiának van egy retinol nevezetű hatóanyag, ami nem aktív! Tehát ő nem fog egyből hadba állítani minden sejtet, de szerencsére a bőrben enzimetk hatására pár lépésben retinolsavvá alakul. És lám, kész is van csoda :). Vagyis kicsit több idő után, de lényegében ugyanazt teszi ő is, csak sokkal-sokkal több idő alatt, ám kíméletesebben! Több hónap szükséges, hogy lásd pozitív hatását!
Tehát mire jó a retinol?
– anti-aging
– Nap okozta pigmentfoltokra
– pattanásokra
– antioxidáns – tehát lassítja az öregedési folyamatokat
Ezen információk tekintetében is óvatosságra intelek eme csodás hatóanyaggal. Erős, tehát fontos, hogy a bőrötök hozzá legyen szoktatva. A leggyengébb retinollal kezdjetek, és azt is érdemes a hidratálóba belecsepegtetni. Ha kicsit jobban érdekel, milyen termékeket vezess be a rutinodba, akkor tudsz most jelentkezni ONLINE tanácsadásra! Az online tanácsadás során megnézzük neked milyen plusz termékekre lenne szükséged, hogy profi legyen a rutinod, illetve ha szeretnéd a retinolt bevezetni, akkor megkeresem a számodra megfelelőt.

Fontos dolgok a renitol használata mellett:
– remélem egyébként is használjátok, de emellett annyira kötelező a fényvédő, mint neked most otthon maradni, vagy legalábbis levegőt venni
– használd este – a retinol instabil, fényérzékeny is, tehát azon felül, hogy a terméket is véded a fénytől, bőrön is ugyenezt kell tenned (rontja a működését)
– szoktasd hozzá a bőröd
– NE használd más aktív összetevővel (magadtól semmiképp)
– a kevesebb több, itt hatványozottan igaz
– terhesség alatt TILOS használni
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #retinol #retinolsav #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista