Ahogy ígértem, most a bőr védőrétegéről írok neked, aminek a sérülése adja az egyenes utat a bőrproblémákhoz. Ő a mi legfontosabb barátunk, BARRIER néven is találkozhatsz vele, de leginkább hidrolipid réteg néven vált ismertté a közmédiában.
Két fázis alkotja, a vizes(hidro), mely a savköpenyből áll, valamint a zsíros(lipid) fázis, mely a lipoid rétegből áll. Ha még nem lapoztál tovább ezután a mondat után, akkor ígérem, nem használok sok szakmai kifejezést, csak amit mindenképpen szükséges.

Előfordul, hogy használsz egy olyan termeket, ami csudajó dolgokat ígér, 1 nap alatt újra 18 éves lesz a bőröd, és még meg is főz helyetted?! Értitetek… De nemhogy a házimunkát nem végzi el, még emellett történés sincs, vagy neadjIsten csak rosszabb minden. Nem javul a bőröd állapota, pedig kollagénes a csoda 5in1 krém, ja meg pattanásos bőrre is van, aztán semmi. Ez a réteg bizony úgy van kitalálva, hogy minden csak a megfelelő méretben jut át rajta, illetve bőrazonos – nem, a szilikon nem az – hatóanyagok jutnak át a rostán – megfelelően körítve. Ezeken felül nem árt, sőt a sikerhez elengedhetetlen, ha ezen hidro-lipid réteg össztevőihez legjobban hasonlító anyagokkal van ellátva az adott kence.
Nézzük akkor konkrétan:
HIDRO
Miből áll?
– a bőr felszínére kerülő verejtékből, hialuronsavból és aminosavakból. Tehát vízhiány esetén a réteg ezen fele nem teljesít jól, sérült, így erre (is) kell koncentrálni. Egyik kedvencünk erre a feladatra a Hialuronsav.
LIPID
Miből áll?
– a faggyúmirigyek által termelt faggyúból (melyben telítetlen zsírsavak tobzódnak), szkvalánból, viasz-viaszészterekből – többek között. A faggyút – zsírhiányos bőr esetén, helyettesíthetjük akár természetes növényi olajokkal, amelyek a legjobban hasonlítanak a kiindulási alapunkhoz, például: sheavaj – ezért sem győzöm hangsúlyozni mindenkinek, akinek száraz bőre. A viaszt például jojoba olaj. Nem célom most ezzel a poszttal ezt teljeskörűen kivesézni, mi mivel helyettesíthető, csak 1-1 példát hozok, hogy megértsétek mi miért működik vagy éppen nem működik.
A HIDRO – meg a LIPID házasságának összetartásáról a ceramidok gondoskodnak.

Oh és az ők egészséges működését természetesen vitaminokkal kell segíteni! Legjobb barátaink az A, E és a C vitamin – erre a célra.

Ha nem megfelelő termékeket használsz, akkor tönkre teszed a bőröd védelmi rétegét, szabad utat biztosítva például az allergéneknek, a baktériumoknak. Szabad utat adsz a vízveszteségnek, és lám így lett az érdes, dehidratált bőr. Zsíros bőrre a nyugati kozmetikumok nagy része előszeretettel ajánlja az alkoholt, aminek tudjuk, hogy vízelvonó hatása van – Hello másnap, ismerős ez is? Csodálkozol, hogy a zsíros, pattanásos bőrre való tonikod használata után még zsírosabb a bőröd? Húzódik is? Hát persze. Mert a bőröd védekezik. Öngólt rúgtál, hiszen te magad vonod el tőle a vizet, hogy csak egy negatív tulajdonságát említsem. Ásványi olaj? Úgy gondolod neked nem árt? Hát persze, mert egyfolytában használod, mert ha nincs rajtad a krém, egyből nyúlsz érte, úgy húzódik a bőröd. Mi ezzel a gond? Az ásványi olaj nem haverja a bőrödnek. Ő olyan mint egy rossz barátnő. Teszi a szépet, közben meg a háttérben mindent összekuszál. Lezárta a bőröd, emiatt nem tud termelni megfelelő hidro-lipid réteget (amiről az elmúlt percekben olvastál, a szent grál), összeomlik alatta minden. De te csak a szépet látod, mert selymes érzetet ad a bőrön.

A végére a legkevesebb ám messze a legfontosabb amit meg tudsz tenni ezen réteg védelme érdekében: minimum SPF35 télen – nyáron, a megfelelő szabályokat betartva! Miért fontos a fényvédő? Ha még nem tudod, akkor valószínű nem jártál nálam, de hamarosan erről is fogok majd írni!

Vigyázz a bőrödre. Ha elvesztél a sok-sok termék kínálatában akkor jelentkezz be márkafüggetlen bőrápolási tanácsadásomra. Infók itt.