A legtöbbször úgy találkozunk a hialuronsavval, mint anti-aging hatóanyag. Rá nem úgy kell nézni anti-aging szempontból, mint egy retinolra, de korántsem lesz kisebb a fontossága!
Kezdjük ott, hogy a hialuronsav a bőrünkben/szervezetünkben alapból megtalálható, ott termelődik/lebontódik, de a kor előrehaladtával egyre kevesebb lesz ebből a tartalékból. Vízmegtartásban szinte verhetetlen, adott vízmennyiség többszörösét fogja megkötni! Miért lesz ez jó neked? Mindenki számára köztudott dolog, hogy a víz alapeleme mindennek: a szervezetünk megfelelő működésének, bőrünk egészségéhez, a benne lejátszódó kémiai folyamatoknak is. Mindegy, hogy a te bőröd, melyik alaptípusba tartozik (zsíros, száraz, stb…), ha nem hidratált, akkor veszett fejsze nyele minden! A hialuronsav úgy tudja a bőrödet fiatalosan tartani, hogy kipárnázza azt ezekkel a vízzel megtelt molekulákkal: ezáltal puha, rugalmas bőrfelszínt kapunk, illetve a finom(!!!) apró barázdákat is így tudja kisimítani. A hangsúly a finom és aprón van!
Kicsit óvatosan mélyedjünk el a hatásmechanizmusában. A hialuronsav egy óriásmolekula, ebből kifolyólag nehéz bejutnia mélyebb rétegekbe – tudjuk, hogy minél kisebb egy molekula, annál mélyebbre tud jutni. Ma a kozmetikai ipar, vagyis inkább a laborok már annyira fejlettek, hogy ezeket a molekulákat úgy tudják kisebb „részekre” osztani, hogy az a molekula ne sérüljön. Így a kisebb molekula, már be tud jutni mélyebb rétegekbe is. De számos olyan készítmény létezik, amelyek tartalmaznak kis és nagy molekulájú HA(hialuronsav rövítítése)-t, ezáltal mind a felszín, mind alatta megfelelő mennyiséghez jut! A helyzet itt még nem oldódott meg, van még egy probléma a működésével. Mivel alapvető tulajdonsága a vízmegkötés, nem a termelés, így akkor tud számunkra hatásosan működni, ha van víz, amit magához vonzzon. Ha nincs, ezt megteszi ő a mélyebb rétegekből, azaz elvonja az irhából, csak, hogy kipárnázza neked a felszínt, és ennek te magad is sejted, hogy nem lesz hosszútávon jó vége. Emiatt azt javaslom, hogy nedves arcbőrre kend fel a HA szérumod amit ezután MINDENKÉPP zárj le egy arckrémmel.
Többféle változata létezik a HA-nak, minél többet tartalmaz belőle az adott kence, annál hatásosabb.
Ezen tulajdonságai felett egyébként ő maga is antioxidáns.
Tehát fontos dolgok:
– nedves bőrre kend
– zárd le megfelelő arckrémmel
– használd folyamatosan
Csodát várni egyébként tőle sem kell, de ezt mostmár le se fogom írni! A megfelelően kialakított rutin fogja hozni a csodát, melynek tökéletes tagja egy HA szérum!
Oh még valami. Igaz sav a neve, de ő nem fog hámlasztani! Használhatod bátran bármilyen aktív összetevővel.
INCI nevei (természetesen nem mind ugyanaz :), illetve a lista teljesség igénye nélküli): Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Acetylated Hyaluronate, Sodium Butyroyl Hyaluronate
Mikor használd? MINDIG – utána meg nyomjad rá a megfelelő krémet 🙂
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #hialuronsav #hyaluronicacid #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista