Számomra ők a mindenhatók! Ők hozták rendbe a bőrömet, de ettől függetlenül is egy nagyobb lélegzetvételű téma, így két részre osztottam, ne kapjatok agyvérzést a sok info miatt.
Ahhoz, hogy megértsétek miért és, hogyan működnek, fontosnak tartom, hogy tisztázzunk pár (sok) dolgot a bőrünkről: 3 réteg alkotja, bentről kifelé haladva: bőralja, irha, hámréteg. A bőraljával otthoni ápolás tekintetében nem foglalkozunk, de nézzük meg mi(k) is található(k) itt. Zsírpárnák 🙂 – melyek értelemszerűen zsírból, még kollagénból és elasztikus rostrendszerből állnak, a test hőmérsékletének kontrollálásban is szerepe van. Innen erednek a hajszálerek, innen indulnak ki a szőrszálak, melyek a szőrtüszőben helyezkednek el. A bőralja és irha határán találhatók a verejtékmirigyek. A bőraljában termelődik egyébként sok hormon és sok vitamin is. Nagyjából ennyit elég is tudnotok a bőraljáról, ő ami kipárnázza az arcunkat. Az irhában találhatók egyes idegvégződések, illetve a faggyúmirigy, ami a szőrtüszőhöz kapcsolódik. Noh ennyit a szárazabb részéről, most jöjjön az izgalmas infó: az irhában olyan makromolekulák találhatók, amelyekről már beszéltünk: kollagén, hialuronsav és elasztin. Ezeket a létfontosságú molekulákat a fibroblasztok fogják termelni, melyek szintén itt találhatók.TEHÁT! A fibroblasztokat kell a munkára késztetni, a hatóanyagokkal őkel kell ingerelni. Te MAXIMUM ennyit tudsz tenni ebben a rétegben, és más dolgod nincs is. A két réteget a bazális membrán választja el, mely szinte átláthatatlan, de vannak hatóanyagok, amelyek szerkezetüknek köszönhetően ezt meg tudják oldani, valamint kapcsolódásuknak köszönhetően minél több tápanyag tud a hámba jutni.
Megérkeztünk a hámhoz, ami víz számára átjárhatatlan, bőrünk tónusát adja, legfelső rétege 25–30 réteg halott sejtet tartalmaz – ezzel lesz dolga a kémiai hámlasztóknak. Otthon te főként a hámmal fogsz folglakozni, ez a te hatásköröd.
Ezt most részletesen kitárgyaljuk. Ez a külső réteg egy többrétegű, _elszarusodó_ laphám. Három fontos folyamat játszódik le itt: sejtosztódás (bazális rétegben), az elszarusodás és a festékképzés. A hám 4 (van ahol 5) rétegből épül fel, nem fogjuk mindet megnézni, csak kettőt: a legalsó rétege a bazális réteg, ami nekünk nagyon fontos most:
– ezt a réteget osztódásra képes sejtek alkotják, melyek szorosan illeszkednek egymáshoz, 70%ban tartalmaznak vizet
– a szarusejtek (keratinociták) fő fehérjéje a keratin, ami egy rendkivűl erős vázfehérje, fehérjebontó enzimek, savak (és lúgok) képesek csak oldani
– innen indul tehát a szaruképzés folyamata!
– említettem a bazális membránt – ezen a tájékon vannak azok a sejtek (melanociták), melyek fő feladata a bőrfesték – MELANIN – termelése, mely a bőr fényvédelmét biztosítja: UV sugárzás éri a bőrt, mennyiségük fokozódik – bőrünk színe (többek között) tőlük is függ.

Nyugi, mindjárt össze fogod tudni rakni ezt a sooook-sooook információt.
Menjünk is egyből a legfelső rétegre a szarurétegre.
– a sejtek víztartalma itt már csak 10% !!! (a 70ről), keratintartalmuk pedig folyamatosan emelkedett a felszínre jutás folyamán
– a keratinociták a legelterjedtebb sejttípusok a hámban, feladatuk akadályt képezni a baktériumok, paraziták, gombák, vírusok, ultraibolya (UV) sugarak és a vízvesztés ellen
– a sejtrétegeket ceramidot és lipideket(zsírokat) tartalmazó kötőanyag tartja össze, melyek bőrünk simaságához, rugalmasságához is hozzájárul, de a vízleadást is csökkenti
– ahogy a felszínre érnek ezek a sejtek, egymáshoz kötődésük egyre gyengébb, a sejtek finom pikkelyek formájában láthatatlanul leválnak – ez a természetes bőrmegújulás folyamata, ami egy felnőttnél átlagosan 28 nap, idősebb korban már akár ennek a másfélszeresére is nőhet!!! – ez fogja eredményezni a vastagabbnak, fakóbbnak, fáradtabbnak tűnő bőrt (ugyanis felhalmozódnak az elhalt hámsejtek)
– csakhogy, ez a normális folyamat legtöbbünknél vagy nem megfelelő sebességű, vagy a biokémiai folyamat közben valami hiba lép fel, nem tudnak megfelelően, vagy egyáltalán leválni az elhalt hámsejtek és máris szaruképzési rendellenességről beszélünk, ami minden bőrtípusnál más problémát jelent, illetve más problémákkal társul

Végezetül van a szaruréteget fedő bőrfelszíni hidrolfil lipid, amiről pedig már sokat beszéltünk! Fontos információ nekünk a jövőre nézve, bőrünk külső rétegének pH értéke, mely 4.5-5.5 között mozog.
Ezek mind-mind nagyon fontosak minden szempontból, de így fogod megérteni, hogy a kémiai hámlasztók, miért segítenek nekünk annyit!

Tehát: a bőralja adja úgymond a fogását, a „kinézetét” a bőrödnek, ott vagy kipárnázva zsírokkal. Az irhában dolgoznak a fibroblasztok, amik a kollagén, a HA és az elasztin mennyiségéért felelősek. A hámban pedig kövér kis sejtecskék termelődnek, amelyek természetes leválási folyamata lesz számunkra nagyon fontos.

Látjátok. Rengeteg dolog történik a bőrünkben, és tisztában vagytok ti is vele, hogy amiket leírtam, azok abszolút egy lebutított változatban íródtak, mert nektek ennyit kell tudni és tiszteletben tartani. Tehát nem rákenve minden borzalmat, valamint sok-sok aktív hatóanyagot (egyszerre) sem. Végülis a gyógyszereket sem eszitek ész nélkül, ugye?
Amikor magatok kezditek el vásárolni a termékeket, ne feledjétek, hogy a bőrötökkel dolgoztok, amelyben súlyos károkat tudtok egy-egy nem jól megválasztott termékkel tenni!
Forrás:
Báthory Kati – Juhász Klári: Kozmetikai diagnosztika
Mindenki számára elérhető, igaz angolul, de fogyasztható: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320435#disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320435#layers

#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #bőrünkfelépítése #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista