Tegnap átrágtuk magunkat a száraz részen, mindezt muszáj volt, hogy kicsit képbe kerüljetek azzal, hogyan is működik a bőrünk lényegében. Most végre a kémiai hámlasztókat (hidroxisavak a továbbiakban) fogjuk átbeszélni, megnézzük melyik fajtája kinek ajánlott.
Első körben azzal foglalkozom, hogy mit is csinálnak pontosan ezek a hámlasztók. Amikkel most foglalkozom az az a szint, amit otthoni ápolásban tehetünk.

A hidroxisavak fellazítják azt a „ragasztót, kötőanyagot”, amely az elhalt bőrsejteket összetartja, ezzel ösztönözve a leválásukat és így idővel felfedi az egészséges, fiatalabb bőrsejteket. A hámrétegben levő sejtek keratintartalma miatt is fontos, hogy olyan termékkel távolítsuk el az elhalt hámsejteket, amik valóban is „oldják” őket, ám kíméletesen! Lényegében kapunk egy új bőrt – azért fogalmazok így, hogy megértsétek miért kell rá nagyon vigyázni és ezerrel fényvédőzni (ez nem újdonság senkinek, UGYE?). A közepes és magasabb koncentrációban lévő hidroxisavak a hám alatt is működhetnek, további hatásai vannak, például a kollagén és az elasztin termelésére. Lényegében tehát gyengéden, óvatosan és lassan, LÁTHATATLANUL lehámlik a felső elhalt hámréteg. Erre azért van szükség például, mert sajnos sokunknál a szaruképzés folyamata nem megfelelő (tegnapi bejegyzés), a szarusejtek leválási sebessége pl. lelassul – a felső hámréteg megvastagszik (ehhez egy zsíros bőrtípusnál hozzájárul, hogy a faggyúmirigyek is többet termelnek a szükségesnél, mennyisége és kémiai összetétele is megváltozik: a szőrtüszőben ez a faggyú megreked, az elhalt hámsejtekkel keveredik és így alakul ki a komedó, azaz a miteszer). Lelassulhat egyébként a káros napsugaraktól is ez a folyamat! Ezen a fontos problémán kívül a hidroxisavak segítenek a bőrfelszínt kiegyenlíteni, ami jelenti az apróbb barázdák kisimítását, a nem belső elváltozás okozta pigmentek elhalványítását, más hatóanyaggal kombinálva pedig az eltűnésüket is. Segít az apróbb hegek, pattanások után visszamaradt foltok elhalványításában is. Ezeket mind-mind lehet fokozni egy kozmetikus általi, magasabb koncentrációjú kémiai hámalsztó kúrával, sőt nálam ősztől dermarollerezhetünk is mellé. Még egy fontos infó: az elhalt hámsejtekkel teli bőrfelszín lényegében elzárja a bőröd az oxigéntől, emiatt lesz fakó és élettelen, de a hatóanyagok bejutását a bőrbe is lényegesen megnehezíti, vagy meg is akadályozza. Arról nem is beszélve, hogy oxigén hiány miatt a bőrön lévő baktériumok aktivizálódnak, a gyulladásos folyamatok beindulnak, és szépen kialakulnak az aknék, a pattanások. Szóóóóval, nagggyon fontos, hogy eltávolítsuk kíméletesen az elhalt hámsejteket. Nem, nem radírozol a durva dörzsanyagokkal, az a felszínen maximum segít, de egyáltalán nem lesz hatásos! A bekezdés elején említett ragasztót, még az enzimes hámlasztók is megfelelően oldják, de most nem is ezekről van szó, de ha kitértem a radírra, erre is ki kell :). Nagggyon nagy vonalakban így működnek általánosságban a hidroxisavak.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

Milyen típusai vannak?
A hidroxisavak két (három – PHA) kategóriába sorolhatók: alfa-hidroxisavak (AHA-k) és béta-hidroxisavak (BHA). A savak mindkét csoportja különféle élelmiszerekből (például savanyú tejből, cukornádból) és növényi eredetű forrásokból (például fűzfa kéregből) származik, valamint szintetikusan is létrehozzák őket. Hasonlóan működnek, de mégis más eredménnyel. A fő különbség? Az AHA-k vízben oldódnak, tehát főleg a felszínen fognak dolgozni, a BHA pedig zsírban oldódik, TEHÁT, be tud jutni például a pórusokba, ezáltal azok falát tudja hámlasztani, ami a BHA-t hatékonyabbá teszi a zsíros bőrön.

Alfa-hidroxi savak
Ajánlom azoknak akik a következő problémákkal küzdenek: egyenetlen bőrfelszín (hegek, barázdák), foltok, érett, fakó bőr.

Glikolsav: A glikolsav származhat cukornádból a bőrápoló termékekben a leggyakrabban a szintetikus formát használják, mert így könnyebb stabilizálni. Lényegében az AHA-k anti-aging szupersztárjának tartják – a legtöbbet kutatott gyümölcssav. Mint a legkisebb hidroxilsav-molekula, a glikolsav tud a legkönyebben és a leggyorsabban a bőrbe jutni. Ebből kifolyólag az egyik legerősebb is, tehát érzékeny bőrre nem ajánlom. Anti-aging mert: tanulmányok szerint a leghatékonyabb a kollagéntermelés stimulálására, növeli a hialuronsav szintjét a bőrben, valamint hatékonyan csökkenti a fénykárosodást is (minimum 5%-os koncentrációban).

Tejsav: lényegében hasonló a hatásmechaniczmusa, mint a glikolsavé, csak nagyobb a molekula, ezáltal lassabban és kíméletesebben dolgozik.

Mandulasav: Még nagyobb a molekula mérete, ezáltal még kíméletesebben teszi azt, mint előző társai. Viszont antimikrobiális tulajdonságai miatt hatékony pattanásokkal szemben. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a glikolsav-szalicilsav kombónál hatékonyabb a mandulasav-szalicilsav kombó aknés bőrtípusra. Ezeken felül a mandulasav hatékonynak bizonyult a bőr rugalmasságának javításában is.
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/anti-aging-wrinkles/alpha-hydroxy-acids-skin-what-they-are-how-they-work.html

Beta-hidroxi-sav (BHA):
Szalicilsav: a fűzfa kéregéből származó természetben előforduló. Nemcsak a bőr felszínén oldja fel az elhalt bőrsejteket, hanem képes lejutni a pórusokba, feloldani az olajat és szétbontja a benne található anyagot(faggyú, elhalt hámsejtek), amely általában pattanásokhoz vezet. Tehát mitesszerekre (komedókra) ez a legjobb sav, amihez nyúlhatsz.

Poli-hidroxy-sav (PHA): egy viszonylat újkeletű sav, AHA-hoz hatással, csak sokkal-sokkal kíméletesebb, ezáltal érzékeny bőrre is ajánlom.

Hogyan használd?
– nem javaslom, hogy egy rutinban (azaz egy este, vagy egy reggel alatt) együtt használd más aktív hatóanyagokkal, főleg akkor nem, ha még kezdő vagy a bőrápolásban!
– alaposan és megfelelően letisztított bőrfelszínre használd, ha abszolút profi akarsz lenni, akkor olyan toner után használod, ami segít beállítani a bőröd megfelelő pH értékét, hogy a sav megfelelő körülmények között tudjon dolgozni.
– a használat rettenet egyénfüggő! 1-2%-os BHA-k tekintetében napi egyszeri mehet, ha a bőröd már hozzá van szokva. Ha érzékeny a bőröd, akkor 2-3 naponta. AHA savak: 5%ig kétnaponta, 10% felette hetente kétszer. De ez nem kőbe vésett szabály, nagyon sokban függ az adott terméktől, de leginkább a te bőrödtől!
– nem az a dolga, hogy látható hámlást okozzon! Ha ezt tapasztalod, akkor túlhámlasztottál, ritkíts a használatán
– FÉNYVÉDŐZZ! Noha az AHA-savak, amelyek fényérzékenyek, de nem jelenti azt, hogy BHA után nem kell fényvédőzni. MINDIG kell!! Minden reggel ahogy kilépsz a házból, előtte 10 perccel, illetve minden napon eltöltött 2 óra után. OKÉ? 🙂
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #gyümölcssav #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista