Tegnap a vitaminok végére értünk, remélem nem untátok meg a végére a sok hasznos energiabombákat! Már említettem a C-vitaminnál, hogy ki fogok térni egyes folthalványító hatóanyagokra. Így ma az arbutin, holnap pedig egy másik, nem csak folthalványításba járatos hatóanyagra fogok kitérni.
A pigmentfoltok több okból is megjelenhetnek:
– Nap, szolárium okozta pigmentfoltok,
– kor előrehaladtával megjelenő foltok,
– fizikai behatás utáni pigmentáció (pl.:elkapart pattanások),
– valamilyen belső betegség, hormonok, terhességi májfolt által – mi a terhességből eredő foltokkal tudunk foglalkozni ebből a felsorolásból.
Az arbutin előállítása történhet szintetikusan (dezoxarbutin), illetve növényből kivonva is. A melanin képződését akadályozza meg – a bőr felépítésénél beszéltünk róla -, lényegében bőrünk festékanyaga. Alapvetően, vagyis inkább kicsit egyszerűen megfogalmazva, ezek a barna foltok olyan pigmentekből (pigment=melanin) származnak, amelyek melanocitáknak nevezett sejtekben termelődnek, amik tirozináz enzimeket tartalmaznak. Lehet ezekből a pigmentekből túl sok, akkor lesznek a foltok, illetve túl kevés is, az vezet például a vitiligohoz. A tirozináz enzimnek a működését blokkolják általában a folthalványító hatóanyagok, így tesz az arbutin is. Amilyen gyorsan megjelennek ezek a foltok, na annál sokkal-sokkal lassabban fogod tudni eltűnteni, tehát:
– HASZNÁLJ széles spektrumú, legalább SPF30-as fényvédőt,
– ne VAKARD el a pattikat 🙂 – könnyű mondani, ugye? :),
– ha már megvannak a foltok, akkor légy türelmes, talán a legnehezebb őket eltávolítani.
Miért szeretem ezt az összetevőt? Habár nincs érzékeny bőröm szerencsére, és jóformán semmi sem irritálja, ez egy gyengéd hatóanyag, aktív részei lassan szabadulnak fel, emiatt érzékeny bőrre is hatásos. Ezen kívűl biztonsággal használhatod más összetevőkkel együtt a rutinodban is.
Én szívből tudom ajánlani The Ordinary Alpha Arbutin 2%+HA termékét, ami az említett arbutin testvérét tartalmazza, reggel és este alkalmazva, a második üvegnél már látni kell eredményt.
Forrás: https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/plant-extracts/arbutin.html
#maradjotthon #stayathome #arbutin #sunbeamakeup #theordinary
#hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #arbutin #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista