Folytatjuk a B-vitamin család elemzését, most a B5-vitamin következik, vagy más néven a pantoténsav. Kicsit ismerősebben fog csengeni számotokra a Panthenol, ami a B5-vitamin provitaminja (a bőrödben fog különböző folyamatok után vitaminná alakulni), tehát nem ugyanaz a kettő, de lényegében ugyanaz a tudásuk (amennyire nektek kell őket felismerni a termékeken).
Nézzük, hogyan is működnek, miért jó nektek, nekünk?
Nem győzöm hangsúlyozni a barrier-réteg fontosságát, sokszor tárgyaltuk már, milyen problémát okoz, ha megsérül, most egy dologra fogok kitérni. Ha a lipid szerkezete felborul ennek a rétegnek, akkor fokozódik a vízvesztés, emiatt a bőrünk kiszárad, gyulladásra hajlamossá válik. A B5 vitamin és száramazékai támogatják a lipidtermelést és segít a nedvességmegkötésben, valamint egyes tanulmányok szerint vízmegkötő képessége is van. A lipidréteg erősítő mivoltához kapcsolható gyuladdáscsökkentő hatása is. A Panthenol ismerős az égési sérülésekre javasolt készítményekből, ezt a nem feltétlen felkapott hatóanyagot eredményesen használhatja mindenki, akinek gyulladáscsökkentésre és a vízhiány javítása a cél a bőrén, illetve a Nap okozta égési sérülésekre is – természetesen. De remélem ilyen nincs köztünk :). Használatuk segít a sebgyógyításban, a patik után visszamarad sebeken is és a friss hegek gyógyításában is szerepe van. Akkor lesz igazán hatásos, ha minimum 5-10%-os koncentrációban tartalmazza az adott termék- ha erről sehol nincs információ, akkor legyen mindenképp az első összetevők között (noha ez nem garancia magasabb koncentrációra!)

Tehát hidratál, barrier-védő és helyreállító szerepe is van, valamint gyulladáscsökkentő és sebgyógyító. Bátran keresd az ilyen hatóanyagtartalmú kencéket! Mit ajánlok? Például a COSRX B5 D-Panthenol ampulláját (ez a gyártó szerint 30%-os), vagy kezdésnek ugyanennek a márkának a hasonló krémjét, a Balancium B5 D-Panthenol Cream-et.

Mikor használd? Bármikor 🙂

INCI: dexpanthenol, d-panthenol, dl-panthenol, panthenol
Forrás: https://www.mdsun.com/blog/2018/01/12/provitamin-b5-skin/

#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #niacinamide #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista