Abszolút szupersztár a hatóanyagok között, emiatt hosszabb hangvételű is lesz. A poszt megírásának forrása ma ez a tanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
Sok tulajdonsága van a tiszta C-vitaminnak, vagy más néven az L-aszkorbinsavnak:
-antioxidáns: méghozzá az egyik legerősebb, amit a bőrünkön használhatunk. Sikerrel veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, a környezeti ártalmak, napsugárzás által károsodott bőrön. A fényvédő alá kenve, segíti annak munkáját is. A C-vitamin hatásait pedig az E-vitamin tudja négyszerezni és ez még nem minden. Ezt a négyszeres együttműködést tudja még megduplázni a ferulasav (ferulic acid) – szóval ezt a mesterhármast érdemes keresni.
– pigment foltok elleni hatásos hatóanyag: noha az egyik legnehezebb megoldásra váró problémák a foltok, de a C-vitaminnal mindenképp gyorsítani tudsz ezen a halványító folyamaton. Barátunk gátolja a tirozináz enzim hatását, csökkentve ezáltal a melanin képződését (lásd a bőrünk felépítése bejegyzést), ezáltal fog tudni nekünk segíteni a problémán! Ha főként ezzel küzdesz, akkor a már említett gyümölcssavakkal, niacinamide-dal turbózd fel a rutinod, a megfelelő szabályok betartása mellett, illetve a retinol is segít ebben! Még nem volt szó az azelain származékokról, meg egyéb folthalványító cuccokról, de jó is, hogy ez szóba került, megvannak a következő áldozatok :).
– segíti a kollagéntermelést a bőrödben, ezáltal a finom ráncok csökkentésében is kitűnő ellenszer.
– eszerint a tanulmány szerint (https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090908203742.htm) segíti a sebgyógyulást, valamint a bőrsejtek DNS-károsodását is vissza tudja fordítani.
Általában az ilyen csodaszerekkel mindig van valami „baj”, mindig jön a feketeleves. Ez most sincs másként, de szerencsére van mindre megoldás, illetve rengeteg származéka van, ezáltal mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt.
Az első probléma a bőrbe jutásnál kezdődik, a tiszta C-vitamin ugyanis vízben oldódó, emiatt kell neki segítség: vagy vízmentes C-vitamin szérum, vagy az L-aszkorbinsav savtartalmának 3,5-nél alacsonyabb pH-ra történő csökkentése, ami hatékony módszer stabilitásának és áteresztőképességének javítására. A C-vit. rendkívűl instabil és fényérzékeny, ezért a következő probléma ez lesz, valamint az irritáció sem marad el. Ezek miatt is sok származéka van a vitaminnak, amelyek áthidalják ezeket a problémákat, de nem muszáj közülük választani, a megfelelően előálított, tiszta C-vitamint tartalmazó szérumok is kitűnő választásnak bizonyulnak (kivéve érzékeny bőrre).
Származékok, a teljesség igénye nélkül, forrás(https://incidecoder.com):
– Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP): az egyik legstabilabb származék. Ez a lipofil molekula könnyen felszívódik a bőrbe, ezáltal le tud jutni a megfelelő rétegekbe. A MAP hidratáló hatással van a bőrre, és csökkenti a bőr vízveszteségét. Tanulmány sajnos még nem igazolja, hogy ennek a származéknak is lenne antioxidáns hatása, viszont a kollagénszintézisre hatással van, valamint segít a pigmentfoltok halványításában is.
– Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP): szintén stabil származék, hasonlóan a MAP-hoz. A tiszta C-vitamin minden jótékony tulajdonságát magában hordozza, azonban kisebb mértékben. 1-5% koncentrációban hatásos aknés bőrre, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
– Ethyl Ascorbic Acid (EAC): a Deciem márka saját kutatási eredményei vannak főként annak hatékony tulajdonságairól, mely szerint a bőrben aszkorbinsavvá alakul, és ezáltal lesz meg minden jótékony tulajdonsága.
– Tetrahexyldecyl Ascorbate (ATIP): stabil (pH5 alatt), olajban oldódó formula – emiatt képes bejutni a bőr mélyebb rétegeibe, ami anti-aging szempontból nagy előny, és a bőrben át tud alakulni aszkorbinsavvá. Ezáltal minden jótékony hatását hozza a tiszta C-vitaminnak. Viszont ezeket egyelőre főként csak in vitro kutatások támasztották alá (tehát élő szervezeten kívűli, pl. kémcsöves kutatás). Ígéretes mindenképp.

Melyiket válaszd? Ez a legnehezebb kérdés. A C-vitamin mindig a legnehezebb mindenki rutinjában, emiatt kísérletezést igényel. Minden gyártó a sajátját fogja a legjobbnak tartani, és ami nekem bevált, nem biztos, hogy másnak is be fog.

Koncentrációt tekintve: a fentebb említett hatékony tulajdonságai akkor érvényesülnek, ha a tiszta C-vitamin-koncentrációja meghaladja a nyolc százalékot (a származékokra emiatt más számok érvényesek, mert nem egyformán tartalmaznak tiszta C-vitamint). Tanulmányok szerint a 20 százalék feletti koncentráció nem növeli biológiai jelentőségét, és irritációt is okozhat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/

Mikor használd? Ha teheted, reggel és mehet a rutin végén a fényvédő. Hidroxisavakkal használhatod, ha már RUTINOS vagy a bőrápolásban. Alacsonyabb pH értékű, vizes formulákat a sav előtt érdemes.
INCI neveket fentebb láttad :).
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #vitaminc #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista