Ezzel át is tértünk a zsírban oldódó vitaminokhoz. Az A-vitamin lenne az első, de őt kitárgyaltuk az első napon ☺️. Így a következő áldozat a D-vitamin☀️. A jelenlegi helyzetben szerintem mindenki megtanulta már, hogy a C-vitamin mellett a D-vitamin szedése is fontos a mindennapi életben, immunrendszerünk védelme, egészségünk megtartása végett (az overall egészségünkben milyen szerepet játszik, abba nem mennék bele, ez nem egy egészségügyi profil, és az általános ismereten felül mást úgysem tennék hozzá). Nincs ez másként a bőrünk terén sem. A Nap 🌞UVB sugarai stimulálják a bőrünket a D-vitamin előállítására. Remélem ezen mondat elolvasása után mindenkinek le is esett a tantusz, akinek eddig esetleg nem… 🥴Ezáltal a káros napsugarak, melyek 80%-ban tehetnek a bőrünk öregedéséért, bejutnak a bőrbe (noha még egy SPF30-as termék sem fogja 100%-osan kiszűrni ezeket a sugarakat), ezáltal számos káros folyamatot elindítva. Egyes kutatások szerint nem is tudjuk mindannyian jól hasznosítani így a D-vitamint, így mindenkit arra sarkallok, hogy tápanyag formájában vigye be a szervezetébe🥗, vagy kapszula formájában, de ésszel. Amennyit járkálunk egy normális napon a Napon, megfelelő védelemmel és megfelelően is táplálkozunk, az okés lesz a D-vitamin szinthez – de ha valahol elcsúszik a dolog (pl.tél van😃), akkor a vitamin szedésével sincs természetesen gond, csak ne lőjjük túl az adagot 😉(napi 1500-2000NE).
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet minden fel nem használt vitamint eltárol – kapszula formájában tehát túl is lehet adagolni, ami egészségügyi problémákhoz vezet.
Noh de nézzük is bőrünkre gyakorolt hatásait ennek a vitaminnak. Antioxidáns ez a vitamin is, ezáltal segít a káros szabadgyökök leküzdésében. Aknés bőrön is számos eredményeket értek el a kezelésekben, amely ahhoz köthető, ahogy a D-vitamin viszonyul az aknét generáló propionibacterium acnes-hoz – talán így tudok a leginkább „konyhanyelven” fogalmazni, hogy ne zárjátok be azonnal ezt a bejegyzést 😀. Ezen felül gyulladáscsökkentő hatása is segíti az aknés bőr kezelését. ❗️Na de most kérlek ki ne ülj a napra, hogy az majd a jó öreg hazipraktika szerint leszárítja a pattanásaidat. Nyilván, csak ezzel még sokkal rosszabbat teszel a bőrödnek! Ne tegyétek kérlek.
Erre a vitaminra úgy tekintsetek, hogy nem a bőrötökön keresztül külsőleg fogjátok használni. Noha ez nem is baj, mert aki megfelelően táplálkozik, és fényvédelemmel még Napon is van, vagy még táplálékkiegészítőt is szed, annak megfelelő lesz ez így is. Számos más hatóanyag van, amit fel tudunk használni a bőrünkön, ezzel belsőleg legyünk rendben 🙂.

#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #vitamind #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista