Ismét egy izgalmas „vitaminhoz” érkeztünk, az F-vitaminhoz, ami a létfontosságú zsírsavak, vagyis az esszenciális zsírsavak csoportja másnéven🥑. A szervezetünk nem állítja elő, ám megfelelő működésünkhöz nélkülönözhetetlen ez a csoport. Ha esetleg ez így egyelőre nem mondott semmit, a két létfontosságú zsírsav gyűjtőcsoport már ismerős lesz: Omega-3 zsírsavak (linolenic acid – linolénsav ami most kozmetikai szempontból nekünk érdekes) és az Omega-6 zsírsavak (linoleic acid – linolsav lesz amivel foglalkozunk).
Bőrünk tekintetében is kiemelt fontosságúak:
– az egészséges sejtek építőkövei,
– védik a bőrt a kiszáradástól,
– normalizálják a szaruképződést,
– lassíták a gyulladáskeltő baktériumok szaporodását, ezáltal gyulladáscsökkentőek,
– növelik a sejtek ellenálló képességét,
– regeneráló hatásúak.
Kicsit bontsuk szét őket.
A linoleic acid (Omega-6), vagyis a linolsav építőköve a ceramidnak. Ebből már egyenesen következik, hogy ezáltal lesz kulcsfontosságú a barrier réteg szempontjából – mind szerkezetében, mind működésében. Ne tévesszen meg senkit a zsír és az olaj szavak használata, ez nem jelenti azt, hogy csak a száraz, zsírhiányos bőrnek kellenek! Mindenki számára hasznos és nélkülözhetetlen összetevő!
A legtöbb tanulmány az Omega-3 (linolenic-acid, linolénsav) szájon át alkalmazott bevételéről ír, nem a külsőleges használatáról.
Ezen az oldalon találtok egy jó kis táblázatot, miben, melyik zsírsavból mennyi van: https://thebestorganicskincare.com/omega-3-6-9-benefits-for-the-skin/
Esszenciális zsírsavakra fel 😍

Forrás: https://incidecoder.com
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #vitaminf #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista