Koenzim – Q10, hogy pontos legyek. Aki bekapcsolta már valaha a TV-t kicsit hosszabb időtartamra, biztosan találkozott a NIVEA Q10-es reklámjával, mondhatni általuk lett híres ez az összetevő. Abban már korántsem vagyok biztos, hogy akik eme reklám hatására impluzus vásároltak, meg is nézték, hol tartózkodik az INCI listában ez az összetevő. Én eddig amiket néztem, azokban jócskán hátul… Na de nézzük mi is ez a híres Q10?
Más néven Ubikonon (Ubiquinone), egy erős antioxidáns, amely megtalálható az emberi sejtekben, ahol nagy szerepet játszik az energiatermelésben – segít a méreganyakoktól megszabadulnia a sejteknek, ez a folyamat a kor előrehaladtával egyre inkább lustul, ezért szükséges pótolni is. Szájon át alkalmazva a koffeinhez lehet hasonlítani a hatását, szóval éjszaka ne így alkalmazzátok :). Kutatások szólnak róla, hogy a szájon át alkalmazott Q10 növeli a bőrben levő Q10 szintjét. Antioxidáns lévén a szabadgyökök ellen harcol, ezen kívül pedig nemcsak a barázdák megelőzésén, de egyes kutatások szerint a már kialakult finom ráncokon is segít – bár 0.3% Q10-et használtak ebben a kutatásban, ami nagyon magas, kíváncsi lennék egy Nivea krémben mennyi van 🙂 (https://incidecoder.com/ingredients/ubiquinone).

Forrás: Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, Coenzyme Q10 – 54., 295. oldal
#maradjotthon #stayathome #sunbeamakeup #hatóanyag #hatóanyagkihívás #21naposkihívás #skin #vitaminf #smartskincare #skincare #tudatosbőrápolás #szegedikozmetikus #kozmetikusszeged #kozmetikusvagyok #tudatosbőrápolásspecialista