Az előző bejegyzésben tettem utalást a kollagénre, gondoltam megkérdezem tőletek történetben, mit is gondoltok ti róla?
Arra voltam kiváncsi, hogy szerintetek van-e anti-aging hatása a kollagénnek a krémekben?
A képen látjátok az eredményt… A válasz viszont az, hogy Nem, nincs.
Kezdjük az elején, mi is ez a kollagén, amivel annyira jól el lehet adni minden krémet. És nem a kapszulákról beszélek, hanem a kozmetikai készítményekről. A kollagénnek nagyon fontos szerepe van a bőrünkben, úgymond ő a bőrünk szilárdító váza, 75%-t teszi ki. Többek között ő felel a bőr feszességéért, rugalmasságáért, számos szövet felépítésében vesz(vesznek) részt. Ahogy telik felettünk az idő, bizony a sejtek egyre kevesebb kollagént termelnek, és emiatt is kezd megereszkedni, rugalmatlanná válni a bőrünk, majd megjelennek a ráncok is. Emiatt is kapós egy/egy kollagénes krém, csakhogy ez a csoda, hiába van a krémben, nem fog beszívódni.
➡️Miért nem?
Említettem nektek a bőr hidrolipid rétege kapcsán, hogy bizony nem jut át rajta minden – még jó. Ha egy hatóanyag túl nagy molekulaméretű, akkor bizony nem jut a felszín alá, viszonyításként amik be tudnak jutni a kicsik, mint az állatvilágban a hangyák, a kollagén pedig egy elefánt. A kollagén a bőrünk középső rétegében termelődik (alulról sorban bőralja, irha, hám), azaz az irhában, ide pedig már nem egyszerű semmit sem eljuttatni. A kozmetikumaid otthon legtöbb esetben, csak a hám felsőbb rétegein dolgoznak, az irha sokkal-sokkal-sokkal lejjebb van. Emiatt a kollagén maximum felszínen segít hidratálni, de amiatt, amiért te megvetted, nem fog használni, semmi anti-aging hatása nincs. Sorry. Nem fog tudni beépülni a nagy molekulamérete miatt oda, ahol a kötőszövet van, és ha bejutna se mennél vele semmire, mert a már elöregedett kollagéneket nem tudja újraéleszteni, és nem lesz képes ott működni.
➡️És a történet itt még nem zárult le. Nem elég, hogy 40 éves korunkra a kollagénállományunk majd 30%-át elveszítjük, a “természetes” kollagénvesztésre sok-sok külső tényező is rásegít: UV sugarak, külső környezeti hatások, dohányzás, rossz kozmetikumok és belülről is nyirbálják a szabad gyökök (ők olyan teremtmények, mint a rossz bacilusok a testünkben – belülről dolgoznak ellenünk, és részeket lopnak el a kollagén molekulákból, ezáltal sokkal hamarabb fognak lebomlani). Ellenük legjobb ellenszerek az antioxidánsok.
Mit tudsz tenni?
Olyan kozmetikumokat használsz, amik stimulálják a bőröd sejtjeit, azaz arra szorgalmazzák őket, hogy a kollagéngyárban dolgozzanak! Például hatásos őssejtes krémeket, kezeléseket, retinol, C-vitamin, peptid tartalmú készítményeket keresel. Véded a bőröd minden egyes nap az UV sugarak ellen – FÉNYVÉDŐVEL. Ezután nem, ne dobd ki a kollagénes krémed – amiben csak hatóanyag -, mert attól ő még hidratál, csak nem ránctalanít. #smartskincare
#tudatosbőrápolás #kollagén #arcápolásirutin #bőrápolás

Ha elvesztél a kozmetikumok és a reklámok bűvkörében, akkor jelentkezz be a tanácsadásomra, melyről infót ITT találsz.